De opmars van het mobiel internet zet door.  Zowel het aantal mobiele abonnementen met breedband als het dataverbruik per abonnement neemt toe. Ook het aantal bytes dat gebruikers via de mobiele telefoon versturen is in een jaar vrijwel verdubbeld.

Dit constateert de OPTA in haar marktmonitor over 2011.

De cijfers
Het aantal mobiele aansluitingen in 2011 is licht toegenomen van 19,2 miljoen naar 19,8. Dit in de periode van eind 2010 tot en met het derde kwartaal van 2011. Het dataverbruik is bijna verdubbeld in die periode. Het aantal vestuurde smsjes laat zien dat het sms-en langzaam begint af te nemen: in de eerste helft van 2010 werden er nog bijna 6 miljard smsjes verstuurd, de eerste helft van 2011 waren dit er ruim 5,7. Een lichte afname dus. Lichter dat we hadden verwacht.

Door de mobiele telefonie en internet is de ‘vaste telefoonlijn’ steeds minder populair. Belverkeer over deze, vaste lijn neemt af.

In een jaar tijd hebben een half miljoen huishoudens voor triple play gekozen. De zogenaamde ‘alles in een pakketten’ worden gretig afgenomen. Men kiest dus voor bellen, TV en internet in één.

Dat mobiel internet blijft groeien maakt de opmerking van vicevoorzitten Mark de Jong van de OPTA wel duidelijk: “Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan. Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming. Uitdagingen die de ene keer vragen om actief ingrijpen, en waar je de andere keer lef moet tonen door los te laten. Dat doen wij door de dialoog aan te gaan met consumenten en bedrijven.”