Is Nederland nog wel zo duur als het gaat om de kosten van een mobiel abonnement. Telecompaper deed er onderzoek naar en vergeleek in 16 Europese landen meer dan 3.300 abonnement van maar liefst 72 providers. En wat blijkt, het valt mee. We behoren tot de middenmoot als het gaat om deze kosten. Griekenland en Portugal zijn de duurste landen en de goedkoopste landen zijn Frankrijk, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. En de verschillen zijn aanzienlijk te noemen!

Wat is er vergeleken
Telecompaper heeft 3 abonnement soorten vergeleken, die met een duur toestel, een goedkoop toestel en een ´mid range´ toestel. Daarnaast heeft men ook de sim only abonnementen meegenomen. Bij dit laatste abonnement zit geen toestel, maar krijg je je alleen een sim kaart toegezonden die je in je eigen toestel kan plaatsen.

Vergeleken onderdelen
Men heeft de cijfers van 72 providers uit het eerste kwartaal van 2014 met elkaar vergeleken. Men heeft dit grondig gedaan want ook aanvullende kosten voor een mobiel abonnement zijn meegewogen zoals aansluitkosten, bezorgkosten of andere bijkomende kosten. Ook de korting is meegenomen. De vergelijking is wel lastig gemaakt doordat er zeer veel verschillende bundels zijn als het gaat om sms’jes, internet MB´s en belminuten.